acasa  album  activitati  sponsori  contact 
 
        
reviste / cluburi
REVISTE_
Floare albastra
CLUBURI_
Eco-System
Neuron
Revista de literatură „Floare albastră”, se adresează tuturor elevilor, indiferent de preocupări, conţinând de la poezie, eseuri şi scurte povestiri până la sfaturi vestimentare, bancuri sau teste de inteligenţă. Nu lipseşte nici grafica, paginile cuprinzând schiţe, caligrame ale elevilor, dar şi miniaturi ale unor artişti celebri.
 
Clubul de ecologie  Eco-System

 

            Eco-System este un club de ecologie al cărui obiectiv major constă în apărarea, în limita posibilităţilor, a naturii. El se adresează în primul rând asupra tinerilor, care pot fi educaţi mai uşor în spiritul ocrotirii mediului, dar este deschis oricărei persoane decise să ia măsuri în acest sens. Scopul său este de a trage un semnal de alarmă referitor la problemele ecologice locale, de a educa populaţia cu privire la legislaţia de mediu, în final, de formarea atitudinii conştiente de îngrijire şi protejare a naturii, pentru că trebuie să gândim global, dar să acţionăm, în primul rând, local.

            Clubul de ecologie funcţionează din anul 1993, sub îndrumarea doamnei profesoare de bilogie Mişca Ana.

Din activitatea sa menţionăm:

Ř      Expediţia în corturi „Tornada narciselor”, în munţii Bucegi- 7 zile, 26 de elevi participanţi;

Ř      Tabăra de ecologie în Durău- Ceahlău- 6 zile la cabana Orhideea Ceahlău, 30 de elevi participanţi;

Ř      Proiectul de mediu „Protejarea mediului şi formarea unui comportament ecologic preventiv”, cu finanţare din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă- 10 zile în masivul Ceahlău;

Ř      Tabăra de ecologie- 5 zile la vila „Floare de colţ”, Durău, 30 de elevi participanţi;

Ř      Proiectul de mediu „Efectele negative ale turismului asupra florei masivului Ceahlău”, care a obţinut premiul al doilea la concursul judeţean „Proiecte de mediu”; pentru realizarea acestui proiect, membrii clubului au organizat o tabără de ecologie de 10 zile, la vila „Hanul Orhideea” din satul Ceahlău, în cadrul căreia s-au organizat drumeţii pe aproape toate traseele montane din zonă, s-au intervievat turiştii şi localnicii, s-au colectat informaţii cu privire la starea florei din Ceahlău şi s-a realizat un film de scurt metraj;

Ř      Campania de educare a populaţiei, organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, în colaborare cu Departamentul de Mediu din Primăria Oraşului Buhuşi; cu această ocazie, membrii clubului au împărţit pliante cu sfaturi ecologice cetăţenilor din Buhuşi, cărora li s-au cerut propuneri sau reclamaţii referitoare la starea de curăţenie a oraşului şi a împrejurimilor sale; acestea au fost mai apoi prezentate, împreună cu un film tematic, în cadrul dezbaterii pe probleme ecologice susţinute la Biblioteca Orăşenească „George Bacovia”, la care au participat autorităţi locale cu putere de decizie în problemele de mediu, profesori de biologie, elevi şi alte persoane interesate de protejarea naturii;

Ř      Proiectul de mediu Efectele biologice negative ale poluării Bistriţei în sectorul Buhuşi- Racova”, aflat în derulare; acesta îşi propune sensibilizarea populaţiei şi a autorităţilor cu privire la nivelul alarmant atins de poluarea apei în zonă şi luarea de iniţiative referitoare la remedierea situaţiei;

Ř      Campania de sensibilizare si popularizare a reciclării; membrii clubului s-au întâlnit cu elevii şcolii nr 5 din Buhuşi, pe care i-au antrenat în discuţii referitoare la necesitatea de a recicla şi cărora le-au explicat rolul important pe care societatea civilă îl are în protejarea mediului înconjurător; elevii au împărţit pliante cetăţenilor oraşului Buhuşi şi au încercat să atragă atenţia asupra alternativei oferite de reciclare.

Ř      Participarea la Simpozionul Judeţean de Geografie “A treia planetă de la Soare”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, unde au fost prezentate o lucrare pe tema poluării şi un material despre aditivii alimentari şi impactul lor asupra sănătăţii oamenilor.

Ř      Participarea la realizarea proiectului “Îmbogăţirea şi îmbunătăţirea activităţilor de educaţie ecologică Natura – prietena mea”, demarat de fundaţia germană Leonhardt şi de Casa Corpului Didactic Bacău; împreună cu un grup de elevii băcăuani şi de copii de la Centrul de Plasament Hemeiuşi, membrii clubului Eco-System au petrecut două zile în tabăra Parcul cu Pini din Moineşti. Scopul acestei excursii a fost în primul rând unul de familiarizare a participanţilor la proiect, în vederea realizării unor planuri mai îndrăzneţe, cum ar fi deschiderea unor trasee turistice între Comăneşti şi Braşov, zonă până acum neamenajată turistic. Această primă întâlnire a însemnat şi o acţiune de curăţire a taberei “Parcul cu Pini”. Participanţii la proiect au avut şi ocazia de a se întâlni cu reprezentanţii Formului German din Moineşti şi au vizitat fabrica de mobilă SC Romcapes SA, pentru a cunoaşte procesul de prelucrare a lemnului.

Ř      În faza de proiect se află o nouă expediţie în corturi în  Pasul Oituz, în colaborare cu fundaţia Leonhardt şi Casa Corpului Didactic Bacău.

  

Clubul de ecologie Eco-System a organizat acţiuni şi în colaborare cu Clubul de turism din liceul „Ion Borcea” Buhuşi, condus de domnul profesor de geografie Macovei Constantin. Acestea au constat în excursii şi tabere tematice, urmărind:

ü      Identificarea modului în care s-au implementat obiectivele antropice în peisajul natural;

ü      Combaterea efectelor negative ale prezenţei omului în cadrul natural;

ü      Evaluarea şi identificarea posibilităţilor de valorificare superioară a potenţialului turistic local;

ü      Iniţierea de proiecte în vederea susţinerii activitătilor tradiţionale ca repere  în vederea creşterii atracţiei turistice către orizontul local.

 

Clubul de ecologie este deschis colaborării cu oricare alte organizaţii preocupate de protecţia mediului şi de găsirea unor soluţii eficiente la problemele ecologice ale noului mileniu.